Argonaut pořádá Vrut. A Vrut spojuje.

Pod značkou Argonaut najdete v Liberci kreativní partu lidí, kteří tvoří hudbu, výtvarná díla a performace už několik let a s jejich tvorbou se potkáte spíš na ulicích než v galeriích, ale jednou za rok se dají dohromady a uspořádají festival, kde ukáží veřejnosti, čím se zabývají v koncentrované podobě. Je co poslouchat a na co se dívat. Letos se to stane 21. září v jejich sídle, kousek od centra města, v Chrastavské ulici 513/16a.

Sešli jsme se se dvěma zakladateli  sdružení Argonaut (mimochodem, Argonauté byli v řecké mytologii mořeplavci, kteří se plavili na lodi Argó z thesálského Iólku do černomořské Kolchidy, aby pod vedením Iásóna překonali mnohá nebezpečí a našli zlaté rouno), Honzou Schwarzem a Vojtou Kožešníkem, aby nám řekli, co nás v rámci letošního Vrutu čeká.

Začínáme už odpoledne, aby se mohli zúčastnit i rodiny s dětmi. Pro ně tu budou nejrůznější dílničky, bude se kreslit stříhat i lepit,“ říká Vojta.

A potom tu máme divadla,“ dodává Honza. „Hombre zahraje vlastní hru Režisér a i Jaroslav Střelka, který přijede z České Kamenice uvede vlastní text inspirovaný knihou Charlese Bukowského Ženy. Hra se jmenuje Nenávidím tě, Bukowski a s dílem mistra se tu snaží vypořádat jeho hrdina, Chinaski.

A potom už se bude koncertovat.

„Zahrají Beat Architects, electroband XYZ, Yakob Narubi a TotenTanzen“ vypočítáva Honza a dodává: „Potom tu máme projekt Kecy ze severu, který navazuje na náš loňský projekt Devět minut poezie, ve kterém vystoupilo devět muzikantů a performerů. Je to jednorázová akce a velké dobrodružství.“

Ptáme se na výtvarníky a tady si slovo bere Vojta Kožešník.

„Vystavovat bude něco kolem dvacítky místních výtvarníků, všichni jedineční a zajímaví. Za pozornost ale určitě stojí i první liberecké uvedení obrazu Procesistů (= při procesu tvorby se na jednom obraze podílí více výtvarníků), na kterém uvidíte scény hned z několika stovek obrazů. A bude se malovat i naživo.“

Večer potom návštěvníky čeká ohňová show v podání Cirko Minimo a po tom nastoupí DJ’s.

Vrut je sice pouze jednodenní festival, ale Argonaut je v provozu celoročně. V přízemí budovy, kterou dlouhodobě rekonstruují je sice truhlářská dílna, ta se ovšem o víkendech proměňuje v prostor pro koncerty a párty, v horních patrech jsou potom ateliéry několika umělců, kteří zde tvoří a také vystavují. A návštěvy jsou vítány.

Kontakt na jedno z nejzajímavějších míst trojzemí je tady –>

 

Tags

Podobné články

Close